Att köpa valp av oss

Att köpa valp av oss


Det viktigaste för oss är att valpen får ett bra och tryggt hem med mycket kärlek. Ett hem där valpen kan utvecklas till en bra familjemedlem och till en trevlig individ. Ett hem där valpen får den tid som krävs och den uppmärksamhet den behöver.


Har du tiden som krävs för att ta hand om en hund? En valp tar upp mycket tid och klarar sig inte ensam. Den ska rastas, pysslas om, utfodras, tränas osv. En vuxen hund ska inte heller vara ensam mer än 4-5 timmar om dagen. Hunden är ett flockdjur och vill tillbringa så mycket tid som möjligt med sin flock. En hund ger också några extra städtimmar i veckan. De släpar in en hel del smuts och de fäller en hel del.


Ekonomin är också en del som blir belastad vid ett hundköp. Det är inte bara själva inköpet av valp som kostar. Försäkring, vaccinationer, andra veterinärkostnader, medicin, medlemskap i rasklubb och SKK (svenska kennelklubben), foder och andra tillbehör – såsom borstar, liggplats, skålar, koppel, halsband, tuggben, leksaker osv. Första året blir dyrare då valpen behöver fler vaccinationer än en vuxen hund. Sen finns andra kostnader man måste ta med i beräkningen, utifall att hunden blir sjuk eller skadar sig. Har man en försäkring täcker den en stor del av kostnaden, beroende på vilken försäkring man har.

 

Har ni funderat över allt detta och känner att ni har tiden, ekonomin och platsen för en valp så är det dags att planera sitt valpköp. Vi rekommenderar varmt att ni läser så mycket som möjligt om rasen  – så att ni verkligen känner att det är rätt ras för er. Ni är så klart varmt välkomna att ställa frågor till oss och komma över på en fika för att träffa hundarna. Här kan ni hitta fakta om rasen - Svenska Leonbergerklubben - Svenska Kennelklubben - Rasstandarden och rashistorian i menyn, samt i en hel del böcker.

 

Inför första besöket hemma hos oss

Vi vill gärna ha så mycket kontakt med våra blivande valpköpare som möjligt innan ni kommer hem till oss. Ingen främmande människa släps in hos oss innan valparna är 4 veckor gamla. Detta på grund av att små valpar är känsliga för infektioner och för att deras mamma behöver lugn och ro. Men man kan hela tiden följa valparnas utveckling på våran hemsida och självklart får man information över telefon – om så önskas. Efter 4 veckors ålder är det fritt fram att komma och hälsa på. Vi ser gärna att ni kommer fler gånger.

 

Valparna redo att flytta

Dagen när ni kommer och hämtar er nya familjemedlem vill vi inte att ni har för bråttom, så att vi hinner gå igenom allt, så att ni får ställa dom frågor ni vill och att allt pappersarbete blir gjort. Med er kommer ni få ett registreringsbevis (stamtavlan), här kommer också valpens vaccination vara ifylld, veterinärbesiktningsintyget som inte kommer vara äldre än sju dagar, SKK:s köpeavtal, som vi tillsammans går igen och skriver under. Om så önskas kommer vi att hjälpas åt att fylla i valpens nya försäkring.  Annat som medföljer är foder, Dvd:n välkommen valp (från SKK), en pärm om just din valp – som innehåller viktkurvor, CD-skiva med foton m.m. ett informationshäfte om foder (hur mycket valpen ska äta), vaccinationer och när den ska avmaskas.


Dagen efter att ni kommit hem med er valp vill vi att ni tar kontakt med oss för att tala om hur det gått. Självklart vill vi behålla kontakten med er – livet ut. Vi vill gärna följa valpens utveckling, så har ni inte tiden att komma och hälsa på får ni gärna skicka foton och hålla kontakten på annat sätt.


HD/ED (Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi)

Vi vill att ni HD och ED röntgar er valp när den uppnår en ålder av 24 månader. Detta är inte enbart för vår skull, utan för att ni ska veta att er hund mår bra och inte lider av dåliga leder. En HD och ED röntgen kostar ca 1500 kr. I normala fall HD/ED röntgar man en Leonberger när den är 18 månader, men vi vill att man väntar till 24 månader.


Ögonlysning

Vi vill även att ni kontrollerar er hunds ögon vid 24 månaders ålder, en ögonlysning visar om hunden har några ögonsjukdomar eller andra defekter. En ögonlysning kostar ca 700 kr och bokas samtidigt som HD/ED röntgen. Bokar man HD/ED röntgen och ögonlysning blir de ofta lite billigare. En ögonlysning görs normalt mellan 12-18 månaders ålder, men vi vill att ni väntar tills att valpen är 24 månader. Det tar ofta lite längre tid för vår ras att utvecklas, en del tar längre tid på sig än andra, därför är det bättre att vänta tills att hunden är 24 månader så att den i stort sätt hunnit växa färdigt. Enligt flera veterinärer så har vi ofta för bråttom med att kontrollera våra hundar, men egentligen finns det ingen anledning att stressa, tikar får enligt lag inte användas i avel förrän dom är två år, man får inte utsätta dem för större påfrestningar som att dra skrinda förrän de är två år osv.

 

MH - Mentalbeskrivning Hund

Mentaliteten är otroligt viktig för oss och vi vill att ni gör MH beskrivningen med er hund. Det är en kostnad om 600 kr och vi arrangerar egna MH tillfällen åt våra valpkullar. Ett MH tar ca 45 minuter per hund och är en upplevelse utöver det vanliga. Valpen måste uppnått 12 månaders ålder för att få delta på MH.


Utställning

Exteriören är givetvis en viktig del i avelsarbetet och för oss som uppfödare är det alltid roligt att få en bedömning och en kritik på våra uppfödda hundar.

Till sist, vi finns alltid här för våra valpköpare, om ni har frågor eller andra funderingar. Tveka aldrig att kontakta oss.